Het Oosterscheldekreeftenseizoen 

 

 

In maart wordt het Oosterschelde kreeftenseizoen officieel geopend met de veiling voor het goede doel van de eerste gevangen kreeft. De Oosterscheldekreeft scoort groen op de VISwijzer en is dus een prima keus. De kreeftenvisserij op de Oosterschelde wordt goed beheerd en de visserijdruk is niet te hoog, in tegenstelling tot veel andere plekken.

 

De kreeft die je in een restaurant bestelt komt niet altijd uit de Oosterschelde, maar kan ook uit de Noordzee komen. Er is ook een andere soort kreeft op de markt, de Amerikaanse kreeft uit Canada of de Verenigde Staten. Deze is meestal goedkoper. Welke van deze kreeften is de beste keuze?

 

Kreeften zijn gevoelig voor visserijdruk, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden. De vangstmethode met korven is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu. De enige “groene” kreeft op de VISwijzer is die uit de Oosterschelde. Op veel andere plekken in Europa wordt kreeft overbevist en scoort hij rood. Kreeft uit Schotland scoort geel. Op de Amerikaanse kreeft wordt ook veel gevist, maar de visserij wordt hier goed beheerd. Amerikaanse kreeften scoren geel op de VISwijzer, en er is ook Amerikaanse kreeft met het MSC keurmerk verkrijgbaar. Kijk op de VISwijzer voor een overzicht.