Canadese kreeft

Canada is een van de bekendste landen als het om kreeft gaat. Hét gebied om de ‘Canadian lobster’ te vangen en te eten, is Cape Breton Island. Dit is een eiland dat tot Nova Scotia behoort, gelegen aan de Atlantische oostkust van Canada. Dit is ook de plaats waar je zelfs zoveel kreeft kunt eten als je wilt voor maar 20 euro. En dat is voor een delicatesse als kreeft in Nederland toch ondenkbaar?

Kreeft, kreeft en nog eens kreeft

In dit gebied kom je overal eettentjes tegen waar je kreeft kunt eten in allerlei variaties. Van Lobster barbecue tot Lobster burger. In elke haven op Cape Breton zie je vangkooien waarmee kreeften worden gevangen. De gevangen kreeften zijn zowel voor lokaal gebruik als ook voor de verkoop in binnen- en buitenland. De grote exemplaren worden verkocht aan de restaurants, terwijl de kleintjes naar de fabriek  gaan. Daar worden ze verwerkt en komen in een soep, saus of blik terecht.

 

Herkenning

Het vlees van de Canadese kreeft is van hoge kwaliteit, stevig en heeft een zoete smaak. De kreeft is te herkennen aan het groene tot roodbruine pantser, dat egaal kleurt bij het koken.

 

Meeste kreeftenvangst

Meer dan 60% van de kreeftenvangst in Noord-Amerika vindt in Canada plaats. Veel mensen denken echter dat in Maine (Amerika) de meeste kreeft wordt gevangen, maar dat blijkt niet juist te zijn. Het is zelfs zo dat ze in Canada 2x zoveel kreeft vangen dan in Maine. Wel vangen ze in Maine de meeste kreeft van heel Amerika, gevolgd door Massachusetts. Wat bijzonder is: ruim 70% van de vangst in Maine gaat weer terug naar Canada, waarna Canada het verpakt en weer terugstuurt naar Amerika, als zogenaamd ‘Canadees product’.